Heineken vlani profitoval, zaznamenal nárast zisku

11.02.2015 Celý región

Amsterdam 11. februára (TASR) - Holandský pivovarnícky gigant Heineken zaznamenal vlani nárast zisku, za ktorý vďačí najmä vyššiemu odbytu v Afrike, Ázii a oboch Amerikách, zatiaľ čo v západnej Európe jeho predaj takmer stagnoval a vo východnej Európe bol slabší. V tomto roku však Heineken očakáva pomalšie tempo rastu predaja aj zisku. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Konsolidovaný prevádzkový zisk skupiny Heineken, ktorá na Slovensku vlastní pivovar v Hurbanove, pred vylúčením jednorazových položiek vlani vzrástol o 6,4 % na 3,13 miliardy eur. Tesne tak prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali, že dosiahne 3,11 miliardy eur.

Tržby pivovarníckej skupiny sa minulý rok zvýšili len mierne na 21,19 miliardy eur z 21,17 miliardy eur v roku 2013, ale jej čistý zisk stúpol o 11 % na 1,76 miliardy eur.

Heineken v predchádzajúcich rokoch zasiahla recesia v Európe, preto sústredil svoju expanziu na rozvíjajúce sa trhy. No západná Európa sa už vlani odrazila od dna a tržby pivovaru v tomto regióne vzrástli o 0,3 % a prevádzkový zisk tu klesol len o 0,1 %.

Európa ako celok sa v roku 2014 podieľala zhruba 50 % na tržbách celej pivovarníckej skupiny a približne jednou tretinou na jej prevádzkovom zisku.

Heineken navrhne vyplatiť za minulý rok dividendy vo výške 1,10 eura na akciu.
 

Vyberte región